Pärmilabor

11. oktoobril vurasid 7.-9. klassi õpilased Väike-Maarja poole, et osaleda Värkstoa “Pärmilaboris”.

Nii nagu nimi ütleb, siis seekordse labori peamine eesmärk oli tutvuda pärmi hingeeluga. Õpilased said teada, kus pärmi kasutatakse ning millised keemilised protsessid toimuvad pärmi kerkimisel või alkoholi tootmisel. Kõige põnevam osa oli muidugi ise katsete tegemine.

Esimesena uuriti pärmseente elutegevust. Selleks segati kokku pärmist, glükoosist ja veest käärimissegu ning rõhkude tasakaalul põhineva seadme abil selgitati välja kui palju süsihappegaasi eraldus käärimisel.

Suurt elevust valmistas katse, kus tehti pärmi ja erinevate suhkrutega lahuseid ja vaadati, kus tekkinud gaas ajas õhupalli püsti ja kui kiiresti. Kiiresti sai selgeks, et erütritool ehk suhkruasendaja pärmseente elutegevusele kaasa ei aita. Lisaks said õpilased uurida ka pärmirakke mikroskoobi all.

Jääme põnevusega ootama novembri alguses toimuvat paelaborit.