Erasmus+ projektikohtumine Pilar de la Horadadas

6.-13. oktoobril toimus rahvusvahelise keskkonnaprojekti “Awareness is Power” esimene koostöökohtumine Hispaanias Pilar de la Horadadas. Kohtumisel said koroonaviiruse tõttu osaleda vaid õpetajad. Esimene kohtumine õpilastele toimub videosilla abil detsembri keskel.

Pärast suurejoonelist avatseremooniat külastasime tunde ning tutvusime koolieluga. Oma aja võttis uute partneritega tutvumine ning sõbrunemine.

Teisel päeval saime teada keskkonnaprobleemidest Mar Menori kohta. Tegemist on Pilari lähedal asuva lahesopiga, mis on maasäärtega Vahemerest eraldatud ning mis “tänu” inimese tegevusele on muutunud sisuliselt surnud veekoguks.

Retk Rio Seco kaitsealale oli emotsiooniderohke. Vabadusse pääsesid keskuses ravil olnud kakud ja pistrikud. Matkal mööda kuiva jõesängi kogusime voolivee poolt laiali uhutud prügi. Miljonite aastate poolt erosiooni poolt kujundatud maastik oli maaliline ja vaimustust tekitav.

Neljas projektipäev viis meid Portmani lahe äärde, kus liiv on must ja magnetiga võib sellest rauda eraldada. Tegemist on kaevandamise tagajärjel toimubud ökoloogilise katastroofiga. Kolmekümne aasta jooksul toimunud vastutustundetu raua, nikkli, vase jt maakide kaevandamise tõttu on piirkond raskemetallidega saastunud.

Endise rannakaitsepatarei külastamine Ceniza mäel oli mõnus jalutuskäik mägedes. Tipust avanes vaade nii Mar Menorile kui Portmani lahele – mõlemal juhul mõtlemapanev jälg inimtegevusest.

Projektikohtumise lõpuks lepiti kokku järgmised kohtumised videosilla kaudu õpilastega detsembris. Loodetavasti toimub järgmine kohtumine Serbias juba koos õpilasega.

Kokkuvõte kohtumisest eTwinningus.

Videosalvestus kohtumisest.