Projektikohtumine Lyngdalis

25.aprillist kuni 1. maini toimus projekti “Awareness is Power” töökoosolek lõuna Norras Lyngdalis, kus kohalik kool meid ja meie partnereid Hispaaniast ja Rumeeniast nädal aega võõrustas. See kevad rõõmustas meid ka piirangutevaba reisimisega ning projekti olid kaasatud ka õpilased. Kiltsist reisisid Norrasse kolm osalejat üheksandast klassist – Stella-Mia, Rander ja Hugo. Seekordse projektikohtumise eesmärgiks oli rääkida ohustatud loomaliikidest.

Esimene tööpäev viis meid Norra fjordide vahele mere äärde. Pärast pooletunnist laevasõitu hakkasid siin seal silma paistma rannikul lebavad värvilised esemed, mis osutusid lainete ja hoovuste tõttu kaldale uhutud plastikprügiks – ja seda oli seal palju. Meie ülesandeks oli see koos kohaliku rannikuteenistuse ja meie partneritega kokku koguda ja käitlemisse saata.

Prügikorjamise eesmärgiks ei olnud mitte ainult silmailu pakkuvad rannad, vaid mere- ja rannikuloomade elukekskonna parandamine. Nimelt võivad loomad prügisse kinni jääda või seda tahtmatult alla neelata ja niimoodi hukka saada. Lisaks satub kalade kaudu ookeanides leiduvat mikroplasti ka meie endi toidulauale.

Prügistatud randasid ei saa aga ainult norrakate endi süüks ajada, vaid meil kõigil siin Euroopas ja tegelikult ka kogu maailmas on oma roll selles. Nimelt sai paljudelt pakenditelt välja lugeda, et prügi pärisnes hoopis naaberriigist nagu näiteks Holland, Taani või Ühendkuningriigid, aga leidus kas esemeid teiselt poolt ookeani New Yorgist. Seega saab siit täpselt näha, kui seotud kogu maailm omavahel tegelikult ikkagi on.

Kohaliku õpetaja sõnul on nende kool prügi korjamisega rannikult tegelenud juba paar aastat ja olukord on muutunud palju paremaks. Meie silmale oli kogutud plasti hulk tohutu ning rahulolu tehtud ühisest tööst väga suur.

Teisel projektipäeval said nii meie kui partnerkoolide õpilased tutvustada oma riikide ohustatuimaid loomaliike. Selleks olid õpilased ette valmistanud inglisekeelsed presentatsioonid Eesti kõige haruldasematest loomadest ning Tallinna Loomaaias elavatest maailmas kõige ohustatumatest loomaliikidest. Sella-Mia, Hugo ja Rander tõid teiste hulgas välja ka euroopa naaritsa, lendorava ja kõre eluolu Eestis. Presentatsioonid andsid meile võimaluse võrrelda erinevate loomaliikide olukorda nii siin kui ka meie partnerriikides.

Pärastlõunal said osalejad võimaluse saada lähemalt tuttavaks kohalike õpilaste ja nende tegemistega, külastada nende kodusid ja tutvuda kohalike kommetega. See andis võimaluse harjutada inglise keeles suhtlust ja saada osa omavanuste norrakate igapäevaelust. Põnevust jätkus õhtuni ja sära silmil naasti ööbimispaika. Aitäh kohalikele poistele Leole ja Trymile selle imetoreda pärastlõuna eest.

Projekti kolmandal ja neljandal päeval tegelesime õuesõppega ja saime lähemalt tuttavaks erinevate loomaliikidega. Külastasime looduses elavate lõhede kaitsmisele pühendunud keskust. Vaatamata sellele, et lõhede rändehooaeg polnud veel alanud, ronisime inimeste poolt kaljusse rajatud lõhetrepi koobastes ning saime taregemaks lõhede elutsüklist.

Omaette elamus oli Kristiansandi loomaaia külastamine, kus saime oma silmaga näha loomi, kellega eelnevalt tutvunud olime. Nimetus loomaaed toob enamasti silme ette kitsukesed puuri ja kehvad elutingimused loomadele. Kristiansandis oli panustatud suurtele maa-aladele

ning looduslikele elamistingimustele. Nii õnnestuski meil üsna lähedalt näha Eesti rahvuslooma hunti ning kodukiisusid meenutavaid ilveseid. Lõvidel oli nagu ikka keskpäeval “siesta”, see eest olid kaelkirjakud väga tegusad.

Suur aitäh norrakate meeskonnale imetoreda ja õpetliku nädala eest. “Teadlikkus on jõud” projekt jätkub ka järgmisel kooliaastal ning Kiltsi Põhikooli õpilastel on võimalus osa võtta kohtumistest Rumeenias ning Serbias. Aasta pärast kevadel ootame aga viimasele kohtumisele kõiki meie partnereid siin Kiltsis.