AHHAA KÜLASTAMINE

13. detsembril sõitsid õpilased, kes olid esimesel trimestril olnud tublid õppurid, edukate ekskursioonile Tartusse AHHAA-teaduskeskusesse.

Õpilastel oli retkel toimuva vastu suur huvi, sest igaüks oli midagi teaduskeskuse kohta eelnevalt kuulnud ja uurinud. Samuti oli lastel teadmine, et seal saab asju päriselt katsuda ja kogeda, võimalik pidavat olema ka ajas rändamine.

Pärale jõudes tervitasid meie seltskonda toredad ning sõbralikud juhendajad, kes rääkisid meile keskuse ajaloost ja viisid läbi põnevaid töötubasid.

Esmalt said lapsed seigelda segadusttekitavas peegellabürindis, samuti naerda enda kujutise üle kõverpeeglite saalis. Elamuse tekitas elussaal, mille moodustas tohutu mereakvaarium, ja veemaailma oma värvikirevate pallidega ja võimalusega ise veejugasid teha.

Suuremad õpilased ei jätnud kasutamata võimalust tekitada adrenaliini Münchauseni tornis 

üles-alla sõites. Julgemad sõitsid ka mitme meetri kõrgusel trossil asuva jalgrattaga. Nooremad kasutasid agaralt võimalust estronautide (Eesti põhikoolide õpilastele suunatud kosmosetehnoloogia valdkonna huviklubi)  treeningseadmega üle pea tuhiseda. Menukas oli ka joosta oravana rattas.

Eksponeeritud atraktsioonidest ei tahtnud keegi loobuda.

Töötubades oli vanematel õpilastel võimalus eraldada rakust makromolekuli, mida tunneme üldtuntud lühendina DNA. See maailm on ääretult põnev. Õpilased said teada, et puhas DNA on happeline, toatemperatuuril tahke, suhteliselt pehme, värvitu või õrnalt violetja varjundiga ja vees hästi lahustuv. Ja see imetilluke moodustis kannab infot. meie pärilikkuse kohta ning paneb paika, millised me oleme ja välja näeme.

Nooremad õpilased said teadmiseid ja oskuseid šokolaadilaboris. Kakaouba jõudis tänu Kolumbusele Euroopasse 16.sajandil ning ajapikku omandas tohutu populaarsuse. Põnevam osa töötoast oli tutvumine šokolaadi valmistamise saladustega ja meeskonnana ise selle maiuse valmistamine.

Teaduskeskuses veedetud koolipäev andis lastele uusi teadmisi ja oskusi ning jääb osalejatele kauaks meelde.