Oma silm on kuningas

V1: Ole ise muutuse eestvedaja – kingi koolidele innovaatilisi õppevahendeid
V2: Ole ise muutuse eestvedaja – toeta motiveerivat STEM-haridust meie koolides 

Eesti Inseneride Liidu, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti haridusstartupi Praktikal algatus “Oma silm on kuningas” kutsub ettevõtteid, kogukondi ja muid huvilisi kinkima koolidele loodusainete õppe- ning katsekomplekte. Algatuse eesmärk on viia põnevad ja praktilised füüsika- ning keemiatunnid igasse kooli, et hoida õpilaste huvi, kergendada õpetajate töökoormat ning pikas plaanis vähendada inseneride ja muude spetsialistide puudust ühiskonnas. 

Praktikali kaasasutaja ja füüsika populariseerija Omari Loid selgitab, et katsekomplektidega saab 8.-9. klassis läbi viia haaravaid füüsika- ja keemiatunde, kus teooriat toetavad läbivalt elulised katsed: “Just selles vanuses langeb kriitiliselt õpilaste huvi reaal- ja loodusteaduste vastu, mis omakorda suurendab vastavate spetsialistide põuda tööturul. Meie näeme oma töös iga päev, kuidas õiged tööriistad võimestavad nii õpetajat kui õpilast. Paraku pole sellised lahendused kõigile koolidele veel kättesaadavad. Katsekomplekte kinkides saab igaüks olla muutuste eestvedaja meie haridussüsteemis ja ühiskonnas tervikuna.” 

Kingitavate komplektide näol on tegemist terviklahendusega, mis hõlmavad nii õppematerjale kui katsekomplekte. Praktiline õpe aitab kinnistada nii omandatud teoreetilisi teadmisi kui õpilaste huvi reaalainete vastu. Lisaks sellele, et igal õpilasel on võimalik erinevaid loodusnähtuseid otse koolipingis järgi proovida, aitab see säästa õpetaja aega keskmiselt 10 tundi nädalas. 

Milliseid vahendeid koolidele kinkida saab? 

Koolid saavad endale katsevahendeid vastavalt oma vajadustele ise valida. Valikus on järgmised komplektid: 

  • valgusõpetus (füüsika 8. klass);
  • mehaanika (füüsika 8. klass);
  • soojus- ja elektriõpetus (füüsika 9. klass);
  • keemia 8. klass.

Kuidas kingitust teha saab? 

  • Vali leheküljel https://silm.praktikal.ee/ välja sobiv kool ja võta meiega ühendust. 
  • Toeta täpselt nii palju kui soovid ja võimalik on – võid kinkida komplektid kogu kooli jaoks või kasvõi ühe komplekti. Iga kingitus teeb pikas plaanis suure heateo! 
  • Soovi korral saavad ettevõtted komplektid ise koolidele üle anda ja miks mitte ka ise koolides külalistunde läbi viia. 

Tule ja alusta ise seda muutust, mida hariduses ja ühiskonnas näha tahad!