Projektikohtumine Lätis

22. – 26. aprillil viibis meie kooli meeskond Lätis Aglona Gümnaasiumis Nordplusi projektikohtumisel. Saime väga sooja vastuvõtu osaliseks, nägime palju huvitavat ja õppisime Läti kultuuri ning haridussüsteemi kohta päris palju.

Esimene päev algas tuisu ja tormiga, kuid pärast pikka sõitu ootasid meid juba Leedust tuttavad noored. Kohe hakati moodustama gruppe, milles osalesid iga maa esindajad. Loositi välja ka “kaitseinglid”, kes pidid nädala jooksul oma hoolealusele komplimente või kingitusi tegema. Päris heaks väljakutseks osutus kõikide osaliste nimede meelde jätmine.

23. aprill hommikul oli lumi jõudnud meile järele. Vaatamata väga ebameeldivale ilmal toimus Aglona linnakeses orienteerumismäng. Tutvusime linna vaatamisväärsustega ja suurepäraste vaadetega linna ümbritsevatele järvedele. Pärastlõunal külastasime kohalikku Leivamuuseumi, kohalik giid andis põhjaliku ülevaate leiva valmimise teekonnast külvamisest küpsetamiseni ning igaüks sai isikliku pätsikese leiba vormida ja küpsetada. Õhtueel sumpasime sisehallis kederluudeni liivas ning tegelesime spordiga. Mitmed teatevõistlused ning võrkpall. Ka meie lapsed said aimu võrkpalli reeglitest ning osalesid aktiivselt.

24. aprill oli tihedalt kultuuri täis pikitud. Esmalt töötoad – keraamika ja mosaiik – Kraslava käsitöökeskuses. Savi vormimine linnukujuliseks “puhkpilliks” ei olnud võõras tegevus, meie jaoks uudne oli tehnika, kuidas vile häält tegema hakkas. Mosaiigitoas õpetati tiffani vitraaži töövõtteid, aga nii keeruliseks meie tööd siiski ei osutunud. Iga osaleja oskused pandi proovile värvilistest klaasitükkidest mosaiigi koostamisel. Pärastlõunal külastasime hoburantšot Klajumi. Perenaine oli teostanud lapsepõlve unustuse ning rajanud ettevõtte, kus pakutakse hobuste kaasabil positiivseid emotsioone. Meie meeskond lustis nii vankril kui ratsa. Ja nii uskumatu kui ka ei tundu, siis meie maal elavatele lastele oli esmakordne kogemus näha kuidas hobune vankri ette rakendatakse. Pärast õhtusööki toimus Läti rahvalaulude ja -tantsude kuulamine-õppimine. Õpetajatele korraldati samal ajal väljasõit Kuradijärve äärde ning 2006. aastal avatud Kristusele pühendatud skulptuuride parki, mis koosneb üle kahesajast puidust kuju. Skulptuuride parki täiendatakse järjepidevalt. Idee algatajaks on endine piloot, kes vaatamata eluohtlikutele olukordadele suutis ellu jääda.

25. aprill algas kauni lossiga Preilis ja 5D filmiga. Daugavpilsis väisasid lapsed kahte erinevat põgenemistuba. Ühes neist said lapsed teada, mis tunne on pimedal inimesel, kui tal on vaja täita erinevad ülesanded. Teises põgenemistoas olid õpilased sõna otsese mõttes vangistatud ning pidid üksteist aidates ja usaldades vangistusest vabanema. Õpetajad külastasid samal ajal igas mõttes väga harivat muuseumi.

Reedel toimus projektinädala põhjalik tagasisidestamine. Igal grupil oli öelda palju häid sõnu korraldajatele ja kokkadele. Kõigile jäid kohtumisest meeldivad muljed ja taaskohtumine sügisel Kiltsis toimub juba heade sõprade vahel.